Bilgi Teknolojileri Derneği (BiTekDer
Bilgi Teknolojileri Derneği (BiTekDer) 2020 Ekim ayında lansmanı yapılan bir dernek.
Kurucu Başkanlığını Bthaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe’nin üstlendiği dernek, bilgi teknolojileri sektöründe çalışan kişilerin birbirine destek olması amacıyla kurulmuş.
Derneğin vizyonu “Ülkemizde Bilgi Teknolojileri profesyonellerine değer katarak sektöre yön veren ve ilk akla gelen dernek olmak” şeklinde tanımlanıyor.
İlk olağan genel kurulu toplantısını Haziran 2021’de, ikincisini ise Kasım 2024’te yapan
derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2022’de Murat Göçe’den devralan Mustafa Dönmez, son genel kurulda da güven tazeleyerek üyelerin oylarıyla 2027’ye kadar bu göreve yeniden seçildi. Dernek, bilgi teknolojileri alanındaki etkinlikleri ve paylaşımları ile son yıllarda dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl üyelerine özel olarak düzenlediği 6 farklı üye buluşma etkinliğinde, üyeleri arasındaki iş birliği ve profesyonel iş imkanlarını da geliştiren derneğin bu yılki ilk fiziksel etkinliği de 9 Şubat 2025’te gerçekleşti.
Derneğe üye olmak için BiTekDer web sitesi (www.bitekder.org.tr) üzerinden alınan
üye başvuruları, Yönetim Kurulu tarafından ayda en az bir kez olacak şekilde inceleniyor ve üyelik kabulleri gerçekleşiyor. Bugün CEO’dan yazılım geliştirme uzmanına, donanım tedarikçisinden siber güvenlik yöneticisine kadar farklı pozisyonlarda, Türkiye’den ve yurt dışından kayıtlı 750’ye yakın üyesi mevcut olan BiTekDer’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dönmez’in sürdürülebilirlik konusundaki görüşlerine yer vermek istedik.
Mustafa Dönmez Kimdir?
1975 yılında Denizli’de dünyaya geldi. İlk ve orta öğretimini Nazilli’de tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden 1997 yılında mezun oldu.1997 yılından itibaren 28 yıldır aktif olarak profesyonel iş hayatında ülkemizin önde gelen kurumlarında görev yapmaktadır. Proje yönetimi ve risk yönetimi konusunda uluslararası geçerliliği olan Project Management Professional (PMP) ve Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC) sertifikalarına sahiptir.2022 yılından itibaren BiTekDer – Bilgi Teknolojileri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı görevini üstlenmekte ve mesleki hayatında edindiği tecrübeleri, teknoloji alanındaki bu sivil toplum kuruluşunda bilgi teknolojileri ekosistemi ile paylaşmaktadır.
Dijital Dönüşüm
Oxford College of Marketing tarafından “Dijital Dönüşüm” şu şekilde tanımlanmıştır:
"Genellikle pazarın gereksinimlerine uyum sağlayamama nedeniyle işletmelerin temellerinde gerçekleştirilen köklü bir değişiklik. Sonuç, kurumun müşterileri ile dijital olarak etkin bir şekilde iletişime girebilmesi için işletmenin teknolojisinin ve iş modellerinin yeniden uyumlanması olmalıdır." Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere, dijital dönüşüm, kurumun süreçlerinin (CRM, ERP, müşteri ve ürün süreçleri vb.) dijitalleşmesi ve yeniden tasarlanması demektir. Dijital çağda, her şeyin olabildiğince dijital ortama aktarıldığı ve kağıdın ortadan kalktığı bir dünyadan bahsediyoruz. Dijital dönüşüm sayesinde, kurumlar dijital teknolojileri kullanarak süreçlerini, iş yapış şekillerini ve müşteri deneyimlerini dijitalleştiriyor. Bu sayede operasyonel olarak sadeleşen ve hızlanan süreçler, sürdürülebilir bir geleceğin oluşumuna da destek oluyor. Dijital dönüşüm için bir kurumun süreçlerinin uçtan uca gözden geçirilerek dijitalleşmesinin tamamlanması gerekiyor. Ben dijital dönüşüme örnek olarak, neredeyse her Türk vatandaşının kullanıcısı olduğu “E-Devlet” uygulamasını vermeyi seviyorum; çünkü bu, hem herkesin anlayabileceği hem de birer vatandaş olarak çok defa kullandığımız bir uygulama. Yaşı benim gibi 50 civarında veya üzerinde olan her okuyucumuz, eskiden bir kimlik belgesi örneği almak, ikametgah çıkarmak, öğrenci belgesi almak ve daha pek çok işlem için çeşitli kamu kurumlarına veya muhtarlıklara gidip bu belgeyi almak için sıra beklediğini hatırlar. Oysa ki bugünün gençleri için bunlar hayatları boyunca yaşamadıkları bir tecrübedir, çünkü ne gerekiyorsa E-Devlet sistemi üzerinden anlık olarak temin edebiliyorlar. Kağıt ve prosedür ortadan kalkmış durumda, “dijitalleşmiş” süreçler üzerinden işlerimizi hem çok hızlı hem de çok kolay halledebiliyoruz. Bu esnekliği kurumunuzdaki tüm süreçlerde benzer şekilde sağladığınızda, hem kurum içi paydaşlarınız hem de müşterileriniz ve diğer iş ortaklarınız son derece mutlu olacaktır. Dijital dönüşüm projeleri, net hedefleri olan entegre bir stratejiyle hayata geçirilmelidir. Bunun yalnızca bir teknoloji yatırımı olmadığı, iş yapış şekillerinin değişmesi ve işin dijitalde yeniden kurgulanması anlamına geldiği unutulmamalıdır. Aslında her dijital dönüşüm projesi, sürdürülebilirlik için de şirketlerin attığı bir adımdır. Sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm, birbirini tamamlayan iki kavramdır. Gelin, biraz da sürdürülebilirlikten bahsedelim...
Teknoloji Dünyasında Sürdürülebilirlik
Gezegenimiz olan yerkürede insan nüfusunun her geçen yıl biraz daha artması, buna karşın doğal kaynakların ve diğer canlı türlerinin nüfusunun ve çeşitliliğinin azalması günümüzün en büyük risklerinden biri. Dünya Global Risk Raporu’na göre, global ısınma, iklim krizleri, depremler ve doğal afetler gibi nedenlerle geleceğimiz çok da parlak görünmüyor. İşte bu noktada sürdürülebilirlik kavramı ile karşılaşıyoruz. Sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinden ödün vermeden, günümüzün ihtiyaçlarını karşılama becerisi olarak tanımlanmaktadır. Teknoloji, 2000’li yıllarda hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline geldi. Dünya nüfusunun çok büyük bir kısmı, teknolojiyi her gün, hatta her saat mutlaka kullanıyor. Yeni nesil ise doğduğu andan itibaren teknoloji ile tanışıyor. Hemen her konuda bilgi teknolojilerini hem hayatımızı kolaylaştırmak hem de pek çok zor probleme çözüm bulmak için kullanıyoruz. Öyleyse sürdürülebilirlik konusunda da teknoloji alanında çalışan profesyoneller ve dernekler olarak neler yapabileceğimize bakmalıyız. Gartner’ın yaptığı bir araştırmaya göre, teknoloji alanındaki liderlerin yüzde 87'si sürdürülebilirlik yatırımlarını önümüzdeki iki yıl içinde artırmayı planlıyor. Kurumsal hayatta, teknoloji perspektifinden bakıldığında sürdürülebilirlik konusunda öne çıkan başlıklar şunlardır:
- Sürdürülebilir teknoloji
- Yeşil BT
“Sürdürülebilir teknoloji”, sürdürülebilirliğin üç unsuru olan çevresel, sosyal ve ekonomik faktörler göz önünde bulundurularak oluşturulan veya uygulanan teknolojiyi ifade ediyor. Sürdürülebilir teknolojiler, kuruluşların operasyonlarını insanlar ve gezegenimiz üzerinde daha az olumsuz etki yaratacak şekilde yürütmelerine yardımcı oluyor. Teknolojinin kurumlarda doğru ve etkin kullanımı, israfın ve kaynak kullanımının azaltılmasına, operasyonel verimliliğin artırılmasına yardımcı olabiliyor. “Yeşil BT” ise sürdürülebilirlik konusuna daha çok donanımsal açıdan bakıyor. Teknoloji bileşenlerinin (bilgisayar, cep telefonu, anakart, ekran, klavye vb.) üretiminde karbon ayak izinin en aza indirilmesi, yağmur suyu, güneş ve rüzgar enerjisi gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını ifade ediyor. Sunucuların çalıştığı veri merkezlerinde ise belirli standartlar bulunuyor. Örneğin, LEED Sertifikası, USGBC (United States Green Building Council), yani Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş, yeşil binaları derecelendiren bir sistemdir. Sertifikanın amacı, bina ve kent ölçeğinde çevreye duyarlı tasarım, uygulama ve işletme standartlarını geliştirmek ve yaymaktır. Günümüzde inşa edilen pek çok veri merkezinin, binanın yüksek derecede enerji verimli, su verimli ve sağlıklı olduğunu gösteren sertifikalara sahip olduğunu görüyoruz.
DeepSeek
BiTekDer oalrak sektörümüzün en son ve ses getiren haberlerini yakından takip ediyor, dernek üyelerimizle bu haberlere dair paylaşımlar yapıyoruz.
Bugün, sektöre damga vuran DeepSeek yapay zeka tabanlı asistan hakkında derneğimizin Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Kantaş'ın değerli uzman görüşünü sizle paylaşmak isteriz;
"DeepSeek, büyük veri setleri ile eğitilmiş derin öğrenme modelleri sayesinde metin üretimi ve doğal dil işleme alanında hizmet veren Çin kökenli yeni bir yapay zeka ürünüdür. Aynen rakipleri ChatGPT, Gemini ve CoPilot gibi içerik oluşturma, çeviri, kod yazma, eğitim materyalleri hazırlama vb. metin tabanlı ihtiyaçlar için kullanılabilir. DeepSeek arayüzü henüz Türkçe desteklenmese de Türkçe yazılanları anlayıp size Türkçe cevap verebiliyor. Çok çok yeni ve şuan için ücretsiz olması sebebiyle çok popüler. Bu yüzden de hemen her yerde rakipleri ile kıyaslanıp biraz abartılı biçimde ön plana çıkarılıyor. Ancak detay incelediğinizde bazı video ve makalelerde o üstünlüğe sahip olmadığını bugün için en büyük avantajı ücretsiz olması sayesinde yakalandığını görebilirsiniz. DeepSeek'in gerçek gücünü ve özelliklerini ise ancak bir kaç ay sonra daha stabil hale geldikten sonra değerlendirebileceğiz.
Hakan KANTAŞ
BiTekDer Yönetim Kurulu Üyesi