Bilişim Sektöründe Olumsuz Çalışma Koşulları Çalıştay Raporu

  1. Bilgi Teknolojileri Derneği – BiTekDer

    Bilişim Profesyonellerinden oluşan dernek; üyelerinin eğitimi, kişisel gelişimleri ve kariyer yolculuklarında hedefledikleri pozisyonlara ulaşabilmeleri konularını öncelikleri arasına alarak, daha yetenekli, daha çevik ve dijital dönüşümün lideri olan ekiplerin yaratılması ile ülke menfaatlerine de hizmet edecek dayanışmayı sağlamak üzere kurulmuştur.

    BiTekDer Amacını aşağıdaki gibi açıklamıştır:

    “Derneğimizin amacı, ülke ve sektörümüze fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma sağlamak ve üyelerini geliştirmektir. Bilişime dokunan herkesin derneği olmayı hedefleyen BiTekDer; üyeleri için çalışacak, nihai hedef ülke menfaatleri olsa da bu hedefe ulaşmayı, üyelerini eğiterek, onları geliştirerek, kariyerlerine yardımcı olarak ve daha yetenekli ekiplere sahip olmasını sağlayarak yapmayı  planlamaktadır. Kaldıraç gücünü, üyeleri arasındaki her konuda dayanışma sağlayarak elde etmektedir. Türkiye Bilişim Sektörü’nün gelişmesi için seçtiğimiz yol budur.

  2. BiTekDer Çalıştay Faaliyet Planlaması 2021

    1 Ekim 2020 tarihinde faaliyetine başlayan Bilgi Teknoloji Derneği- BiTekDer, bilişim sektörü profesyonellerinin ihtiyaçlarını ve çözüm bekleyen alanları doğru belirlemek için 2020 yılı Kasım ayında bir anket düzenledi. Anket sonuçlarını içeren raporun özeti aşağıdaki gibidir.

    Bilişim Sektörünün ve Çalışanlarının Sorunları:

    Bilgi Teknolojileri Derneği (BiTekDer) tarafından bilişim sektörünün ve çalışanlarının sorunlarının belirlenmesi amacıyla düzenlenen anket çalışmasının sonuçları 20. Bilişim Zirvesi’nde açıklandı.

    Nitelikli personel eksikliği, Bilgi Teknolojileri departmanlarının yaşadığı problemler ve çalışma koşullarının zorluğu, bütçe kısıtlaması, eğitim eksikliği gibi konular ön plana çıktı. BiTekDer, tüm sorunları ele almak üzere farklı çalışma grupları oluşturmaya başladı.

    Bilgi Teknolojileri Derneği (BiTekDer), kısa bir süre önce kurulmasına rağmen çalışmalarına hızlı başladı. Bilişim Zirvesi’20 kapsamında düzenlenen “BiTekDer Yönetim Kurulu Üyeleri ile Sürdürülebilir Dijitalleşme” panelinde, sektör sorunları ile ilgili düzenlenen anketin sonuçları açıklanırken, önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi verildi.

    GOSB Teknoloji Müdürü Engin Işık’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Türk Eğitim Vakfı (TEV) BT Müdürü Mustafa Meral, İstanbul Ticaret Odası (İTO) CIO’su Ethem Topgül, Olgun Çelik BT Müdürü Başak Berk ve Mobisis Satış Müdürü Bahar Küşat Erdem katıldılar.

    İşletmelerin nerdeyse tüm süreçlerinin hızla dijital ortamlara taşındığı ve bilişim teknolojilerinin etkin kullanımının rekabet açısından büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Engin Işık, “Günümüzde dijitalleşme için ihtiyaç duyulan tüm altyapı bileşenlerine yatırım yapmak, bir başka deyişle sermaye bağlamak ve çok sayıda kritik bileşenleri işletecek, yönetecek uzmanlık düzeyinde personel bulmak ve tutmak her geçen gün giderek zorlaşmaktadır.

    Bizler de bu doğrultuda bildiklerimizi paylaşmak ve meslektaşlarımızın ihtiyaçlarını doğru analiz ederek çözüm üretebilmek adına BiTekDer çatısı altında yeni bir oluşuma adım attık. Oluşum kapsamımızda ilk adımımız meslektaşlarımızın taleplerini anlayacak bir anket düzenlemek oldu. Anket çıktılarına göre derneğimizde yer alan her bir YK üyemiz bir sorunu göğüsleyerek o konuyla ilgili çalıştaylar yaparak bu konunun raportörlüğünü üstlenip, bu doğrultuda bir aksiyon planı belirledi.

    BiTekDer tarafından düzenlenen anketin sonuçları ile ilgili bilgi veren Başak Berk, şunları kaydetti:

    “BiTekDer olarak ilk önce sektör sorunlarını tespit etmeyi hedefledik. Bunun için de üyelerimize sektörümüzdeki en önemli üç problem nedir? sorusunu yönelterek bir anket çalışması gerçekleştirdik. Buradaki hedefimiz, en çok belirtilen sektör sorunlarını belirleyerek her soruna gönüllü bir YK üyesini atamak ve YK üyesinin liderliğinde bu sorunlara çözümler aramaktı. Geldiğimiz noktada ise üyelerimizin de anketimize en az bizim gibi önem verdiğini ve gerekli ilgiyi gösterdiğini söyleyebilirim. Gelen cevapları düzenlediğimizde toplamda irili ufaklı 271 adet sektör sorunu dile getirildiğini görüyoruz. Başlangıç noktası için güzel bir rakam elde ettik. Bu sorunların en fazla tekrarlayanlarını 10 adet ana grup altında topladık. Daha mikro anlamda baktığımızda ise bu ana başlıkların altında alt grup elde ettik. Şu an her ana grubumuzun altında en az 5 alt başlığımız bulunuyor. Bu şekilde çalışma gruplarına daha rahat bir çalışma ortamı sağlamış olacağız. Başlangıç noktalarını belirlerken alt gruplardan da faydalanabilecekler.”

    • Ankete verilen yanıtlara bakıldığında en yüksek oranda belirtilen sorun yüzde 14.4 ile nitelikli personel eksikliği oldu. Bu sorun başta panelimizin konusu olan sürdürülebilir dijitalleşme olmak üzere birçok noktada bizi oldukça zorlayan bir sorun.
    • Yüzde 7,4 lük bir oran ile önemli konulardan biri de BT departmanlarının yaşadıkları problemler olarak belirtildi. Bu kapsamda ise belirsiz iş tanımları, hala destek birimi olarak görülmek, vizyon eksikliği ve fonksiyonlarının anlaşılmaması gibi alt başlıklar mevcut.
    • Dijitalleşme ve sürdürülebilir kılınması konusunda çok önemli bir rol oynayan bütçe ile ilgili de kısıta takıldığını belirten yüzde 7’lik bir oranımız mevcut. Teknolojinin limitlerinin hayal gücümüz ile sınırlı olduğu bu ortamda, bütçe kısıtları bizi fayda maliyet analizlerine, detaylı fizibilite raporlarına yöneltiyor. Her sene belirli oranda yatırım bütçesine sahip olmalıyız ki bizden beklenen, talep edilen teknolojik hamleleri gerçekleştirelim.
    • Ankete katılan üyelerimizin yüzde 6,6’sı ise eğitim eksikliklerinin önemli bir sorun olduğunu düşünüyor.

    Anket sonuçlarına göre diğer sorunlar ise şöyle sıralanıyor:

    • Millileşme hareketindeki eksiklikler.
    • Olumsuz çalışma koşulları, (Düşük ücret skalası, çalışanların yaptıkları işlere göre yıpranma paylarının olmaması, iş sınıfı derecelendirmesinin olmaması, çalışma saatleri vb. haklarının savunulması, esnek çalışma olmaması, yoğun çalışma saatleri ve ücretle takdir edilmemesi.
    • İş birliği ve paylaşım platformu eksikliği.
    • Dijital dönüşümde karşılaşılan problemler.
    • Yetkilendirilmiş kurum eksikliği.
    • Regülasyonlardaki zorluklar.
  3. Olumsuz Çalışma Koşulları Çalıştayı

    Raporun yayınlanmasının hemen ardından toplanan BiTekDer Yönetim Kurulu üyeleri, anket sonucuna göre belirlenmiş olan 10 başlığı detaylı olarak ele almak, sorunların tam tespiti ve çözüm önerileri üzerine çalışmak konusunda bir proje planı oluşturmuşlardır.

    Yönetim Kurulu üyeleri ile konular birebir eşleştirilmiş ve BiTekDer üyelerinden oluşturacakları özel Çalıştay Komisyonları ile çalışmalar başlatılmıştır.


    Çalıştay Komisyon Üyeleri
    “Olumsuz Çalışma Koşulları” oluşturulmuş olan komisyon BiTekDer üyeleri arasından seçilmiştir. Komisyonun oluşturulmasında dikkat edilen önemli kriterler;

    • Bilişim sektörünün farklı alanlarında -çalışan, yönetici, danışman, iş geliştirme, satış, insan kaynakları, eğitim…vb- çalışmakta olmak,
    • Sektördeki çalışma yılının yeni iş hayatına atılmış ve uzun yıllardır sektöre hizmet verenler dahil olmak üzere farklı yıl tecrübelerine sahip olmak,
    • Farklı şirket ve birimlerde çalışıyor olmak,
    • Kadın ve erkek dağılımının dengede olmasıdır.

    “Olumsuz Çalışma Koşulları” Çalıştayı Komisyon Üyelerini alfabetik sıra ile aşağıda bulabilirsiniz;

    Bahar KÜŞAT ERDEM, BiTekDer Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobisis Kurumsal İletişim Direktörü

    1994 yılından bu yana iş hayatında olan Bahar Küşat Erdem, 20 senedir Bilişim Sektöründe Sistem Entegratörü, Bulut Servisler, Kurumsal Mobilite ve Yazılım alanındaki çalışmış olduğu şirketlerde  yönetici olarak görev yapmıştır. Mobisis A.Ş. Kurumsal İletişim Direktörü olarak görev yapmakta olan Bahar Küşat Erdem bilişim sektörüne hizmet vermiş olan Cresga Organizasyon şirketini kurarak geçmişte kendi şirketini de yönetmiştir. Bilişim Sektöründe güçlü bir networke sahiptir. Bilgi Teknolojileri Derneği’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan Bahar Küşat Erdem, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunudur.

    Elif ALPTÜRK, Danışman

    Profesyonel hayatına 1995 yılında hızlı tüketim alanında başlayan Elif Alptürk, uzun yıllar gıda ve moda perakendeciliği üzerinde çalıştı. Çeşitli pozisyonlarda; toptan ve perakende satış örgütleri kurma ve yönetme, ürün yönetimi ve CRM alanlarında başarılı bir kariyer deneyimi yaşadı. 2009 yılında kadrolu kariyer hayatına son vermiş; kurumsal eğitim ve danışmanlık yönelmiştir. “Satış Yönetimi ve İlişki Yönetimi”konularına odaklanan Elif Alptürk, “İş Geliştirme Projeleri, Gelişim Programları, Değerlendirme Merkezi Uygulamaları” gibi hizmetler sunmaktadır.

    Ertuğ ALAN, Volvo Group Türkiye IT Müdürü

    2005 yılında FMV Işık Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İş hayatına Ores Tanıtım Sistemleri’nde başlayan Ertuğ Alan, bu dönemde yüksek lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi MBA programında tamamladı. 2010 yılında gelişmekte olan turizm sektöründe Hyatt zincir otellerinden Grand Hyatt Istanbul ve Park Hyatt İstanbul’un IT Müdürü görevini devraldı. 2014 yılında Vera Grup Holding’in Grup IT Müdürlüğü görevine geçerek turizm ve bağlı sektörlerinde çok lokasyonlu yapıların bulut altyapılarında birleştirilmesi üzerine projeler gerçekleştirmişti. IT departmanlarının ve altyapılarının oluşturulması konularının yanı sıra proje yönetimi, ISO 27001, imalat iş süreçleri, lojistik sistemlerinin analizleri ve programlanması gibi alanlarda yurtiçi ve yurtdışında yönetim danışmanlığı yapmıştır. 2017 yılı itibarı Volvo Group’ bünyesindeki otomotiv ve finans sektörü üyesi firmalarının Türkiye IT Müdürü görevini yürütmektedir.

    Figen ÖZMEN, AvivaSA Emeklilik ve Hayat IT İş Çözümleri Grup Müdürü

    Marmara Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme bölümünden mezun oldu. Ulusoy Holding’te Analist Programcı olarak 1997de iş hayatına başlayan Figen Özmen, 1999-2002 yılları arasında İktisat Bankası’nda Analist olarak görev yaptı. 2003 yılında AvivaSA Hayat ve Emeklilik’te sırasıyla Sistem Analisti, Proje Yöneticisi ve Sistem Analiz Müdürü görevlerini yürüttü. 2007 yılında Bireysel Emeklilik sektörünün en büyük birleşmesi olan Aviva ve Ak Emeklilik şirket birleşmesinde IT program yönetimini üstlendi. 2015 yılına kadar stratejik IT projelerinin program yönetimi ve sistem analiz ekiplerinin müdürlüğünü devam ettirdi. 2016 yılında Proje Yönetim Ofisi’ni kurdu ve yaklaşık 2 yıl Proje Yönetim Ofisi Grup Müdürlüğünü üstlendi. 2018 yılı başında AvivaSA IT ekibinin verimliliğinin arttırılması amacıyla tasarlanan müşteri odaklı yalın dönüşüm programının hayata geçirilmesi çalışmalarında bulundu. Son olarak; 2018 Nisan ayından bugüne IT Talep ve Yol Haritası, Portföy Yönetimi ve İş ve Sistem Analizi fonksiyonlarından sorumlu olarak İş Çözümleri Grup Müdürü görevini yürütmektedir.

    Günnur AKTOROS, Talentra Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi,

    ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Kariyerine Akbank’ta yazılım geliştirme uzmanı olarak başladı ve Yapı Kredi Teknoloji’ye (Bilpa) geçti. YKB, Superonline,  Turk.Net, iLab Holding gibi şirketlerde Yazılım Geliştirme Müdürü, BT Departman Direktörü, Kurumsal Hizmetler Direktörü ve Genel Müdür gibi çeşitli görevlerde deneyim kazandı. İLab Holding’e girişimci proje götürerek katıldığı 2000’li yıllarda ilk B2B Pazarları olan ChemOrbis ve SteelOrbis’in kurulmasına öncülük etti. 2003 yılında Cenevre’de Birleşmiş Milletler 2. Kadın Girişimci Forumu’na kadın girişimci ödülü adaylarından biri olarak katıldı. 2004 yılında Bilişim sektörü Yetenek İşe Alım Danışmanlığı amacı ile İnproda’yı kurarak Türkiye’de IBM, HP, SAP, Turkcell, Akbank, Garanti Bankası gibi kurumların, yurtdışında Microsoft-İrlanda’nın teknoloji alanındaki İşe Alımlarını yönetti. 2012 yılında Talentra’yı kurdu. Lokasyon bağımsız çalışan 35 İşe Alım Danışmanın yer aldığı ve İşe Alımında Tübitak destekli Yapay Zeka uygulama platformunun geliştirildiği Talentra’nın üst düzey yöneticiliğini yürütmektedir.

    Jülide MARANGOZ, Teleperformance Türkiye İş Geliştirme ve Satış Direktörü,

    BTHaber yazarlarından Jülide Marangoz, profesyonel iş yaşamına Teleperformance Türkiye İş Geliştirme Direktörü olarak devam etmektedir. Çağrı Merkezi sektöründe operasyon yöneticiliğinden, satış ve müşteri deneyimi yöneticiliği gibi çeşitli yöneticilik pozisyonlarında 20 yıllık deneyime sahiptir. Müşteri deneyimi geliştirme danışmanı ve ICF onaylı profesyonel koçtur. Görev aldığı şirketlerde; e-ticaret, perakende, finans, otomotiv, sigortacılık, sağlık, telekomünikasyon, tekstil üretim gibi sektörlerle yakın çalışmış müşteri deneyimi, teknoloji, süreç ve otomasyon konularında çalışmalar yapmıştır. Medipol Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans ‘Çalışan Memnuniyetinin Müşteri Memnuniyetine Yansıması’ konusunda tez aşamasındadır. Ege Üniversitesi Bilgisayar Yazılım ve Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerini bitirmiştir.

    Kübra YILMAZ, Siemens Finansal Kiralama IT Uzmanı

    İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunu. 5 senedir sektörde. 4 buçuk sene Turkcell’de Video Servis Mühendisi olarak çalıştı. 2 aydır Siemens Finansal Kiralama şirketinde IT Uzmanı olarak çalışmaktadır.

    Nihat KABADAYI, D-Smart Bilgi Güvenliği

    1998 IT Uzay Mühendisliğinden mezun oldu. Okul yıllarında Mikro yazılımevinde yazılımcı olarak IT seötrüne giriş yaptı. 1996 Yılında Yorum Publicis de IT nin her alanında görev alarak 2000 Yılında IT müdürü olarak ayrılarak IT alanındaki kariyer yolculuğuna başladı. Reklam Mağazacılık, enerji, savunma sanaayi ,sağlık sektörüleri başta olmak üzere 9 farklı sektörde IT yöneticiliği yaptı. 25 yıla yaklaşan kariyerinde bilgi güvenliğini odak alarak, yenilikçi ve sürdürülebilir bilişim projelerini hayata geçirdi. 27001, bilgi güvenliği, IT İş süreçlerinin yönetimi ve IT bölümünün yeniden yapılandırılması gibi konularda tecrübelidir.

    Ömer Üner GÜÇLÜ, IGA Havalimanlarında Entegrasyon Müdürü

    Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesinden yüksek lisans dereceleri bulunan Ömer Üner Güçlü mezuniyet sonrası 1987 yılında katıldığı IT sektöründeyazılım geliştirme, proje yönetimi, çeşitli seviyelerde yöneticilik yapmıştır. Havacılık, pazarlama, satış, e-ticaret, bankacılık ve sigortacılık gibi çeşitli sektörlerde görev aldığı projelerden tecrübe sahibidir.

    Sadi ABALI, Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting Yönetim Kurulu Danışmanı

    Sadi Abalı, 1982 den beri sektörde Siemens Nixdorf ve Siemens Business Services şirketlerinde direktörlük seviyesinde 15 sene yöneticilik yaptıktan sonra, France Telekom’un şirketlerinden biri olan Orange Business Services’in 11 Sene ülke müdürlüğünü yaptı, sonra Finansbank ve Cybersoftun ortaklığı olan eFinans’ın genel müdürlüğü ve Radore Veri Merkezi’nin genel müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2019 Haziran’da Radore genel müdürlüğü görevinden de ayrılarak Chestra Consulting danışmanlık şirketini kurdu. Halen şirketlerin dijital dönüşümü ve aynı zamanda da BT şirketlerinin kendi dijital dönüşümü, ürün yönetimi ve süreç yönetimi, konularında danışmanlık vermekte ve İletişim Yazılım Şirketi’nin yönetim kurulu üyeliği, Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting şirketlerinin yönetim kurulu danışmanlığı görevlerini sürdürmektedir.

    Turgut ÇİLİNGİR, ICS Teknoloji, CTO

    İstanbul Bilgi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden Lisans ve Yüksek Lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Yaklaşık 25 yıllık Bilgi Teknolojileri sektöründe edindiği tecrübe ve yetkinlikleri çalıştığı kurumlara aktarırken son teknolojiyi kullandırarak verimli projeler üretmeyi ilke edinerek geçirmiştir. Görev aldığı finans, turizm ve endüstri sektörlerinde BT Yönetim ve Denetimi, İş Sürekliliği ve Proje Yönetimi, Sunucu, Ağ ve Güvenlik Yönetimlerinde aktif rol üstlenip yönetici pozisyonlarında yer almıştır. Son olarak ICS Teknoloji şirketinde müşterilerine Teknoloji Danışmanı olarak görevini sürdürmektedir.

  4. OLUMSUZ ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇALIŞTAY RAPORU

    Amaç
    İster teknoloji şirketi olsun ister herhangi bir sektörde herhangi bir şirketin teknoloji departmanında çalışan Bilişim Profesyonelleri olsun hepsinin çalışma koşullarınının incelendiği çalıştay toplantılarının temel amacını;

    • Bilişim Profesyonellerinin ve bilişim departmanlarının şirketlerindeki konumlanmalarının belirlenmesi,
    • Çalışma koşullarındaki olumsuz durumların tespitinin yapılması,
    • Olumsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesinin şirketlerde yaratacağı olumlu etkilerinin belirlenmesi
    • Pandemi öncesi ve pandemi sonrasındaki çalışma koşullarının farklılıklarının tespitinin yapılması
    • Pandemi ve dijital dönüşümün Bilişim Profesyonelleri üzerindeki olumlu/olumsuz etkileri
    • Koşulları iyileştirmek için yapılması gerekenlerin belirlenmesi olarak tanımlayabiliriz.

    Fiziksel, ekonomik, çalışma güvenliği, nitelikli personel bulma, eğitim, bütçe, liderlik, verimlilik, proje yönetimi ve proje sunumu… vb bakış açıları ile 360 dereceye yakın değerlendirmeler yapılarak yürütülen çalıştaylar sonucunda oluşan OLUMSUZ ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇALIŞTAY RAPORU’nun tüm BiTekDer üyeleri ve Bilişim Profesyonellerine faydalı olmasını beklemekteyiz.

    Bu rapor ile; bu konuya büyük bir kapı açılmasını sağlamak ve farklı bakış açıları ile yapılacak değerlendirmelerin OLUMLU ÇALIŞMA KOŞULLARI DÖNÜŞÜMÜ’nü başlatmak üzere bu rapor ile ilk adımı atmayi umuyoruz.
    Özet

    Bu raporda Bilişim Profesyonelleri İçin Olumsuz Çalışma Koşullarını Oluşturan Nedenlerin Tespiti ve Bunların İyileştirilebilmesi ile İlgili Fikir ve Önerilerimizi Sunmaktayız.

    Bu raporun ortaya çıkmasında ve hazırlanmasında emeği geçen Bahar Küşat Erdem başkanlığındaki komisyon üyelerimiz, değerli Bilişim Profesyonelleri Elif Alptürk, Ertuğ Alan, Figen Özmen, Günnur Aktoros, Jülide Marangoz, Kübra Yılmaz, Nihat Kabadayı, Ömer Üner Güçlü, Sadi Abalı’ya çok teşekkür ederiz.
    Çalıştay Toplantı Planı ve Gündem Konuları
    Çalıştay 1. Toplantı : 25 Aralık 2020 10:30
    Çalıştay üyeleri ile tanışarak, olumsuz çalışma koşulları çalıştayı başlığı altındaki bu seri toplantılarımızı planladık. Bilişim sektöründe farklı alanlarda çalışan farklı görev ve çalışma saha ve koşullarında bulunan profesyonellerinin sorunlarının farklı olduğunu ve 360 derece ele alınması gerekliliğinde karar kıldık.
    Çalıştay 2. Toplantı : 9 Ocak 2021 12:00
    Olumsuz Çalışma Koşullarını oluşturan ana nedenlerin neler olabileceğini ele aldığımız bu toplantıda fiziksel koşullar, ücret skalaları ve IT sektörü regülasyonları gündem olmuştur. Sonraki toplantılara iş hayatına yeni girmiş bir IT Uzmanın katılmasına karar verilmiştir.
    Çalıştay 3. Toplantı : 23 Ocak 2021 11:30
    Çalıştayımıza katılan genç IT Uzmanı Kübra Yılmaz’ın yaşadığı deneyimler ve komisyon üyelerinin kendisi ile soru cevap şeklindeki değerlendirmesi ile geçmiştir. Pandeminin olumsuz çalışma koşullarına kalıcı ve geçici etkileri üzerine değerlendirme yapılmıştır
    Çalıştay 4. Toplantı : 30 Ocak 2021 11:30
    Olumsuz çalışma koşullarının önlenmesi ve düzeltilmesinde farklı taraflar olarak alınabilecek aksiyonları, kişilerin kendilerini ifade ederken yaşadıkları zorluklardan bahsedilmiştir. Bilişim departmanlarının şirketlerin çalışan sayılarına oranları, doğru profillerin belirlenmesi ve seçilmesi gibi konular değerlendirilmiştir.

    Çalıştay 5. Toplantı : 30 Ocak 2021 11:30

    Özellikle Bilişim Profesyonelleri içerisinde yönetim kademesine gelmiş yönetilerin ve işini yöneten Bilişim Profesyonellerinin liderlik, satış, proje üretme ve ROI gibi kavramları dikkate alarak sunumlar ve Clevel karar toplantılarında ikna edici etkin rol oynamaları üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.

    Çalıştay 6. Toplantı : 6 Şubat 2021 11:00

    Danışman Elif Aktürk’ün katılımı ile gerçekleşen çalıştayda özellikle liderlik, çalışanların etkili projelendirme ve ikna konularında nasıl aksiyon planları yapılabileceği, çalıştayın aksiyon ve devam planlarında yapılabilecek webinar, panel, eğitim gibi konularda nasıl hareket edileceği değerlendirilmiştir.

    Çalıştay 7. Toplantı : 13 Şubat 2021 12:00

    Birey, ekip ve topluluk üçgeninde çalıştayın sonucunda hazırlanacak rapor formatı görüşülmüştür.
    • Mevcut Durum Tanımlanması

    Veri toplama ve işleme, veri tabanlı üretim, satış, pazarlama, maliyet yönetimi, müşteri deneyimi gibi birçok konunun merkezinde teknoloji bulunmaktadır. Özellikle dijital dönüşümün, öğrenen ve gelişen sistemlerin yapay zekanın hayatımızın her alanına nüfuz ettiği günümüzde Bilişim Profesyonellerinin önemi giderek artmaktadır. Özellikle Covid-19 Pandemisi ile birlikte önem derecesi katlanarak artmaktadır.

    BiTekDer tarafından yapılan anket iş dünyasının, şirketlerin bu profesyonellere bakış açısının ve çalışma koşullarına olan değerlendirmesinin yansımasını sunmaktadır. Bilişim sektörünün sorunları içerisinde “Olumsuz Çalışma Koşulları”’nı işaret eden profesyonellerin belirttikleri alt başlıklar şunlardır;

    • Düşük Ücret Skalası,
    • Çalışanların yaptıkları işlere göre yıpranma paylarının olmaması,
    • İş sınıfı derecelendirme olmaması,
    • Çalışma saatleri vb. haklarının savunulmaması,
    • Esnek çalışma olmaması,
    • Yoğun çalışma saatleri ve ücretle takdir edilmemesi olmuştur.

    Çalıştay toplantılarında gündeme alınan konuların en önemlisi mevcut durumun tanımlanması kısmıdır, çünkü; Bilişim Profesyonelleri ankete verdikleri yanıtlar ile beklentilerini ortaya koymuşlar fakat bu beklentilerinin nasıl oluştuğu, hangi durumların sonuçları olduğunu tam ifade etmemişlerdir. Tam anlamı ile tanımlanmayan durum ve koşullar, olumsuz çalışma koşullarının köklü dönüşümünü geciktirmekte ve/veya engellemektedir. Sadece sonuçları ve beklentileri ortaya koymak asla yeterli olmayacaktır.

    Bu sebeple komisyonun temel hedefi mevcut durumu farklı bakış açıları ile tanımlamaktır. Olumsuz çalışma koşullarına 360 derece bakabilmek için Bilgi Teknolojileri departmanlarının şirket için konumu ve yapılandırılması, İnsan Kaynakları perspektifi açısından değerlendirilmesi ve bilişim profesyonelinin çalışma koşul ve zorluklarının ayrı ayrı ele alınması gerekmektedir.

    • Departman
    Şirket İçi Konumlanma/Konumlandırma
    • Genel gözlem ve görüşümüz bu konumlandırma sıralamasında da şirketin ana faaliyetini besleyen destek departmanlarının önem derecesine göre en alt sıralarda yer aldığı önündedir.
    • Bütün sektörlerde dijital dönüşümü gerçekleştirecek departman olmasına rağmen ana faaliyet alanında ve önemli konumda değerlendirilmemektedir.
    • Şirketlerin özellikle bu departmanın çalışma koşulları ile ilgili politika/prosedür ve standartları bulunmamaktadır.
    • Şirketler sadece ana faaliyet alanlarına yönelik planlamaları detaylandırmakta, diğer destek kadrolar için yapısal, bütçesel, gelişimsel planlar yapmamaktadır.
    • Destek departmanlarının ve özellikle bilişim teknolojileri departmanlarının iş verimliliğini, çıktılarını ve kapasite planlarını ölçecek uygulamalar ve planlara yatırım yapılmamaktadır.
    • Bilgi Teknolojileri departmanları genel olarak bir maliyet merkezi olarak konumlandırıldığından şirket stratejilerine katkısından ziyade kullandıkları teknolojilerin pahalılığı ve kaynak sayıları yanı sıra aldıkları ücretlerin yüksekliği gündem olmaktadır.

    • Yönetimsel


    • Bütçesel


    • Fiziksel

    • Algısal
    • İnsan Kaynakları Perspektifi

    • İşe Alım Stratejileri

    • Yan Haklar

    • Önceliklendirme

    • Derecelendirme/Deneyim Bakış Açısı

    • Çalışan

    • Değer Algısı

    • Ücret Politikaları

    • Çalışma Koşulları

    • Pandemi Öncesi ve Pandemi Sonrası Değerlendirmesi

    • Olumsuz Çalışma Koşullarının Şirkete Verdiği Gizli Zararlar

    • Olumlu Çalışma Koşulları Dönüşümü

    • Olumlu Çalışma Koşulları Dönüşüm Adımları

    • Önerdiğimiz Gerekli Kişisel ve Liderlik Eğitim Programları

  5. KAPANIŞ
  6. SON SÖZ

    Bahar Küşat Erdem    

    “Hem son derece işlerinde başarılı, hem de yıllardır bu sektörde çeşitli pozisyonlarda çalışmış sektörün çok değerli profesyonelleri sevgili çalıştay üyelerimize raporumuza değerli katkıları için çok teşekkür ederim. BiTekDer olarak, Bilişim Sektörü profesyonellerinin kariyer yollarında ihtiyaç duyacakları yetkinlikler konusunda farkındalıklarını arttırmak üzere hazırlanmış bu raporu okuyanların katılmak isteyebileceği bazı eğitimlerin derneğimiz üyelerine BiTekDer tarafından ücretsiz olarak ulaşmasını sağlayarak olumsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesinde katkımızın olmasını diliyoruz. Bu meyanda sektörümüze katkı verebilmek üzere bana bu fırsatı sunduğu için sevgili BiTekDer başkanımız Sayın Murat Göçe’ye teşekkür ediyorum.”

    Elif Alptürk

    “Şikayet etmek yerine çözümün bir parçası olmak için uğraşan gönüllüler. Kahraman beklemek yerine sorumluluğu üstlenen sektör üyeleri. Vaktini, emeğini ve deneyimini cömertçe sunan ekip üyeleri. Böyle bir toplulukla çalışmak büyük keyif. Yolculuğunuza beni de davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim.”

    Ertuğ Alan

    “Özellikle Pandemi sonrasında “Yeni cesur dünya”da daha hızlı ve daha verimli değişimlerin ve hatta başkalaşımların eşiğindeyiz. Bu değişim ve başkalaşımlar, çalışma şartlarımızda da çok ciddi farklılıklar yaratacaktır. Bu güne kadar IT profesyonellerinin yaşadığı sorunların bir parçası iken, çözümün de bir parçası olma fırsatı için BitekDer’e ve bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım. Ailelerimizden ve sevdiklerimizden daha fazla zaman geçirdiğimiz iş yerlerimizin sağlıklı çalışma koşullarına sahip yerler haline getirmek, sadece biz IT profesyonellerinin değil bütün çalışma arkadaşlarımızın hayatına dokunacak bir etki yaratacağını umuyorum.”

    Figen Özmen

    “24 yıllık çalışma hayatımda hem teknolojik hem süreçsel hem de insan değişimine yakından şahit olduğumuz bilişim alanında edindiğimiz deneyimleri paylaştığımız ve sektöre kendine ayna tutacak ve düşündürtecek bakış açıları sağladığımız bir çalışmaya imza atmanın mutluluğunu yaşamaktayım. Umarım yaptığımız tespit ve öneriler bundan sonra bu alanda çalışacak arkadaşlara bir ışık tutar. Bu fırsatı bize tanıyan BiTekDer’e ve Bahar Küşat Erdem’e, ayrıca tüm deneyimlerini samimi şekilde paylaşıp katkı sağlayan çalışma grubundaki arkadaşlarıma teşekkür ederim.”

    Günnur Aktoros    

    “Öncelikle Bilişim Sektörü çalışanları arasındaki dayanışmayı arttırmak ve onların gelişmesine destek olmak amacı ile oluşturulmuş BiTekDer’in bu çalışma gurubunda sektör sorunlarının çözümü için gönüllü olarak emek ve vakit harcayan tüm ekibe verdikleri emekler ve çözüm önerileri için teşekkür ederim.  Pandemi ile birlikte yeni bir değişim çağının başladığı ve teknoloji ekiplerinin daha da öneminin arttığı günümüzde, teknoloji departmanlarının verimli çalışması, motivasyonları ve performanslarının artması için rapordaki tespitlerin ve çözüm önerilerinin dikkate alınması önemli olacaktır. BiTekDer’in dayanışma amacına uygun oluşturulmuş olan bu çalıştayın lideri Bahar Kürşat Erdem’e ve BiTekDer  Yönetim Kuruluna çok teşekkürler.”

    Jülide Marangoz

    “Bu çalışmanın bir parçası olmak ve Bilişim Profesyonellerinin sorunlarını alanının uzmanları ile masaya yatırmak çok değerliydi. Ele aldığımız tüm konular ancak el birliği ile tüm Bilişim Profesyonelleri tarafından sahiplenildiğinde iyi ve örnek uygulamalar tüm Bilişim Profesyonellerini kapsadığında gerçekten hayata geçecektir. Belki o gün geldiğinde “Meslek lisesi mezunu mu? hımmm demek ki bir yeri kazanamamış.” Bakış açımızdan uzaklaşır ve “Ağaç yaşken eğilir” sözünden yola çıkarak yetenek yönetimine ilkokul itibari ile başlarız. Bu fırsatı tanıdığı için çalıştay moderatörümüz sevgili Bahar Küşat Erdem’e ve BiTekDer Yönetim Kuruluna teşekkür ederim.”

    Kübra Yılmaz

    “Sektörde görece yeni biri olarak bu çalışmanın ve ekibin bir parçası olmak benim için çok kıymetliydi. Uzun yıllar sektörde yer alan ekibimizle aynı konuyu farklı bakış açılarıyla değerlendirmeye çalıştık. Umarım bulgularımız ve önerilerimiz yeni başlayanlar veya yıllardır sektörde olanlar için faydalı olur.  Bu fırsatı tanıdığı için BiTekDer’e, Bahar Küşat Erdem’e ve deneyimlerini paylaşıp, ufkumu genişleten çalışma grubundaki arkadaşlarıma teşekkür ederim.”

    Nihat Kabadayı

    “Son 10-15 yıldır Bireysel olarak genç çalışma arkadaşlarıma tecrübelerimi aktarmakta, onlara elimden geldiğince yol göstermeye çalışmaktaydım. Sınırlı olan bu çabam, çalıştay sayesinde anlamlı hale geldi. Gözlem ve tecrübelerimi aktarma ve yeni bilgiler edinme imkanına kavuştu. Bu çalıştayda bana çok şey katan, tanışma konuşma imkanı bulduğum yeni ve eski arkadaşlarımla olmaktan mutluluk ve onur duydum.”

    Ömer Üner Güçlü

    “İçinde yer aldığım tüm çalışma gruplarının hepsinde grubun değerini artırmak üzere bir amacım olmuştur. Dernek çalışmalarından bu amacın dışında hedefler gözetildiğini düşündüğümden uzak durmak istemişimdir, konu katkı sağlamak isteyeceğim bir konu olduğudan katılmak istedim. Grubu tanıyınca katılımcıların benim gibi düşündüklerini ve katkı sağlamak için uğraştıklarını görünce çok memnun olup daha fazla katkı nasıl sağlarım diye çaba sarfettim. Umarım çalışmamız sektöre ve çalışanlarına yarar sağlar. Vesileyle çalıştay liderimiz Bahar Kürşat Erdem’e ve BiTekDer Yönetim Kuruluna bu fırsat için teşekkür ederim.”

    Sadi Abalı    

    “Tüm çalıştay üyelerine ve grubun bir araya getirilmesi ve yönetimini büyük bir başarıyla yürüten sevgili Bahar’a çok teşekkürler. İki yıldan 35 yıla kadar farklı tecrübeye sahip, farklı sektörlerden ve hem hizmet alan hem de hizmet veren ekiplerde çalışan bilgi teknolojileri profesyonellerinden oluşan bir ekiple çalışma koşullarını ve dinamiklerini değerlendirdiğimiz bu çalıştayda yer almış olmaktan ve katkıda bulunmaktan çok büyük keyif aldım. Tadına doyamadığımız toplantılarımız benim için gençlerin bakış açılarıyla ilgili çok değerli izlenimler edinmeme ve birçok hususu keşfetmeme ya da teyidini almama yardımcı oldu. Örneğin, Çalıştay’ın konusunun “Olumsuz Çalışma Koşulları” yerine “Olumlu Çalışma Koşulları olarak değiştirilmesi önerisi tüm ekibin konuya bakışını ve havasını değiştiren bir öneri oldu. (Sevgili Figen Özmen’in önerisi) İletişimde ve bakış açımızın temsilinde bir tek hecenin bile ne kadar önemli olabileceğinin çok güzel bir örneği. Öğreneceğimiz daha ne kadar çok şey var!”

    Turgut Çilingir

    “Bilişim sektörün gelişiminde farklı dernek veya kuruluşlarda çalıştay görevlerinde uzun yıllardır katkılar sağlamaktayım. Genelde teknolojik gelişmelerin önemli başlıklarıyla değerlendirdiğimiz çalışmalarımızda ilk defa sektör çalışanlarına yönelik sorunların işlendiği ve bence BiTekDer farkı olarak düşündüğüm çalıştayda yer almaktan dolayı mutluluk duydum. Bu vesileyle Dernek Başkanımız ve Yönetim Kurulumuzla birlikte bu çalıştaya katkı sağlayan üyelerimize ve Bahar Küşat Erdem’e teşekkür etmek isterim.